jan 27

Régészeti geofizikai vizsgálat indul csütörtökön a palotavárosi központi parkban

Vizsgálódó szakemberekre lehetnek figyelmesek csütörtökön Palotavárosban, a Központi Park területén elhaladók. Régészeti geofizikai vizsgálatok kezdődnek ugyanis a területen a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont irányításával. A felszínen használható műszerekkel roncsolásmentesen vizsgálhatók a talaj felső 2-3 méteres rétegének fizikai hatásai, ugyanakkor újabb információkat szerezhetnek a föld alatt esetleg megőrződött épületmaradványokról.

Régészeti geofizikai vizsgálat indul csütörtökön a palotavárosi Központi Parkban

Székesfehérvár Díszpolgára, Siklósi Gyula végzett korábban régészeti kutatásokat a mai palotavárosi Központi Park területén.(fotó:Fortepan)

A professzor azonosította és részben feltárta az egykori johannita konvent maradványait. A jelentős kiterjedésű középkori épületkomplexumnak azonban csak részleteit tudta feltárni. A jelenleg még a föld alatt rejtőzködő részek megismerését célzó régészeti geofizikai vizsgálat 2019. decemberében kezdődött meg a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont irányításával.

A pandémia miatt egy időre leálló kutatómunka folytatására most nyílik lehetőség

A január 27-én, csütörtökön kezdődő vizsgálatok célja, hogy az intézmény névadója által négy évtizeddel ezelőtt elindított kutatást folytatva, modern régészeti geofizikai módszerekkel vizsgálja meg az egykori johannita központ azon területrészeit, melyeket a korábbi feltárások nem érintettek.

A felszínen használható műszerekkel roncsolásmentesen vizsgálhatók a talaj felső 2-3 méteres rétegének fizikai hatásai.

Ezen vizsgálatok segítségével esély nyílhat arra, hogy a szakemberek újabb információkat szerezzenek a mára elpusztult épületek felszín alatt esetleg megőrződött maradványairól, falairól.

A Központi Parkban csütörtökön induló vizsgálatok a tervek szerint február első két hetében befejeződnek, ezzel párhuzamosan a szakemberek megkezdik az eredmények feldolgozását, kiértékelését.

Eredeti cikk:https://www.szekesfehervar.hu/regeszeti-geofizikai-vizsgalat-indul-csutortokon-a-palotavarosi-kozponti-parkban

Facebook
YouTube
Instagram