jan 15

Az utolsó írás

   KÖZLEMÉNY – 2019. január 15. (kedd)

   Dr. Siklósi Gyula kötete a királyi palotáról és a Buda utcáról

 

Ünnepélyes keretek között mutatják be Székesfehérvár legnagyobb krónikása, a város díszpolgára, Dr. Siklósi Gyula régészprofesszor egyik utolsó munkáját. A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont által kötetbe rendezett A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Buda utca (Ady Endre utca) címet viselő művet január 21-én, hétfőn a Városháza Dísztermében Dr. Hatházi Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának főosztályvezető-helyettese mutatja be. Az esten köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.
„A korabeli Európa egyik legnagyobb, legcsodáltabb városa …” – írta a középkori Székesfehérvárról Dr. Siklósi Gyula. Halálával olyan nagy tudású régészt, kutatót veszítettünk el, aki talán legjobb ismerője volt városunk történelmének.
A professzor, aki nem Székesfehérvár szülötte volt, élete, hite és szakmai munkássága alapján igazi fehérvári lett. 2012-ben Székesfehérvár Díszpolgárává választották és 2018. november 1-jével megalakult a nevével fémjelzett Várostörténeti Kutatóközpont is, elismerve életművét és munkásságát. A felnövekvő generációk pedig a szintén az ő nevét viselő várostörténeti versennyel emlékezhetnek rá.
Siklósi Gyula karrierjét soha nem helyezte Székesfehérvár szeretete és a város hagyományainak, történelmének tisztelete elé. 70. születésnapja tiszteletére az Önkormányzat támogatásával új könyv jelenik meg: egyik utolsó munkáját, amelyet a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont rendezett kötetbe, január 21-én, hétfőn 17 órai kezdettel mutatják be.
A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Buda utca (Ady Endre utca) címet viselő írást ünnepélyes keretek között a Városháza Dísztermében mutatja be Dr. Hatházi Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának főosztályvezető-helyettese. Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóintézet igazgatója mondanak köszöntőt. A programon az érdeklődők a kötetet kedvezményes áron megvásárolhatják.
Az esemény meghívója letölthető a Galériából.
Facebook
YouTube
Instagram