jan 21

Bemutatták Siklósi Gyula új könyvét a fehérvári királyi palotáról

Siklósi Gyula “A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Buda utca (Ady Endre utca)” című kötetének bemutatójára került sor hétfőn a Városháza Dísztermében. A könyvbemutatón felidézték a két éve elhunyt legendás régész alakját, aki elkötelezettséget, szorgalmat és alázatot mutatott szakmája és városa iránt is.

„A korabeli Európa egyik legnagyobb, legcsodáltabb városa …” – így vallott a „Szent Székesfehérvár” értékeiről Dr. Siklósi Gyula régészprofesszor.

Siklósi Gyula 1949-ben született Budapesten és tanulmányait is ott végezte. Az ELTE BTK-n szerzett diplomát régészet-történelem szakon 1977-ben. Hivatást választott magának, egy olyan küldetést, amely városukba hozta. 1978 óta folytatott kutatásai alapján ő volt a középkori Székesfehérvár legjobb ismerője. 2014-ben Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést vehetett át. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig 2012-ben választotta Székesfehérvár Díszpolgárává, elismerve azt az életművet, amelyet szeretett városa, Székesfehérvár középkori történelme megismerésének és megismertetésének szentelt.

A könyvbemutatón Burján Zsigmond Az utolsó szó jogán című filmjének részletével idézték fel Siklósi Gyula alakját, majd elsőként Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Kulcsár Mihály kiemelte, hogy Siklósi Gyula mintegy négy évtizeden keresztül kutatta szeretett városa történetét, mentette és dokumentálta annak régészeti emlékeit. Nyugdíjba vonulása után is folytatta kutatómunkáját: a most elkészült kötet is tevékeny nyugdíjas időszakához köthető, egyik utolsó munkája, amelyet töretlen kitartással készített.

Kulcsár Mihály szólt arról is, hogy nem nagyon van olyan része Fehérvárnak, ahol Gyula bácsi ne dolgozott, ne kutatott volna valamilyen formában, legyen az régészeti feltárás, leletmentés, falkutatás, vagy akár terepre járás.

A kötet témájáról, az újabb királyi palota kérdéséről szólva elmondta, a tudományos kutatásban az utóbbi években ismét olyan vélemények kerültek előtérbe, amelyek kétségbe vonják a fehérvári királyi palota meglétét, ennek ellentmond, hogy a helyi emlékezetben még a XVIII. században is élt az egykori királyi palota emléke és Bél Mátyás Fejér vármegyével foglalkozó munkájában még a pontos helyét is meg tudta jelölni ennek a palotának.

Cser-Palkovics András polgármester Siklósi Gyula alakját felidézve kiemelte, hogy a közelében lévő emberek mindig megtapasztalhatták azt az elkötelezettséget, szorgalmat és alázatot, amit a saját hivatása és választott városa iránt mutatott.

A mai napon nemcsak emlékezünk, hanem hitet teszünk amellett, hogy amit a Professzor munkásságával ennek a városnak adott, azt ápoljuk, gondozzuk, visszük tovább. Emléke előtt tisztelgünk a róla elnevezett Várostörténeti Kutatóközpont alapításával, filmek készítésével és újabb kötetek kiadásával. A fiatalabb korosztályt megszólítva a nevét viselő városismereti versenyt is elindítottuk, amelyre 26 csapat jelentkezett.” – mondta Cser-Palkovics András polgármester. „Ez a mostani kötet tisztelgés egy olyan EMBER emléke előtt, aki mindig az kutatta, hogy milyen szerepet töltött be Székesfehérvár a történelem során, és soha nem azt, hogy mi nem volt ez a város, a mi szeretett és tisztelt otthonunk.” – zárta köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere.

Siklósi Gyula fia, Siklósi Máté meghatottságának adott hangot, hogy két évvel halála után ilyen sokan kíváncsiak édesapja munkájára.

Kiemelte, hogy édesapja valahányszor tudományos vitába keveredett, mindig felidézte azt a szólást, hogy “a tudomány jelenlegi állása szerint”. Siklósi Máté köszönetet mondott a kötet megjelenéséért Székesfehérvár Önkormányzatának. A könyvbemutatón részt vett Siklósi Örs is.

A kötetet szakmai szempontból Hatházi Gábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Múzeumi Főosztály főosztályvezető-helyettese mutatta be, aki Siklósi Gyula barátja és tanítványa volt. Hatházi Gábor felidézte azt a rendkívül intenzív és szenvedélyes kapcsolatot, ami Siklósi Gyula és Székesfehérvár viszonyát jellemezte.

A rendezvényen szó volt a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőről is. Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője elmondta, 26 csapat nevezett a versenyre a megadott határidőig. A verseny célja – a tudós régészprofesszor emlékének megőrzése mellett – az, hogy a fiatalok minél többet tudjanak meg Székesfehérvárról, ismerjék meg a város értékeit, kultúráját, történetét, nevezetes szobrait, emlékhelyeit.

Eredeti cikk: https://www.szekesfehervar.hu/bemutattak-siklosi-gyula-uj-konyvet-a-fehervari-kiralyi-palotarol

Facebook
YouTube
Instagram