jan 22

Siklósi Gyula utolsó írásai

Székesfehérvár elkötelezett kutatója, Siklósi Gyula január 21-én töltötte volna be 70. életévét. A 2017-ben elhunyt régészprofesszor emléke előtt egyik utolsó írásának kiadásával tiszteleg a város.

Dr. Siklósi Gyula régészprofesszor, mintegy négy évtizeden át kutatta Székesfehérvár történetét, mentette és dokumentálta régészeti értékeit. Kutatásainak eredményeit számos szaktanulmányban, könyvben és tudományos népszerűsítő írásban foglalta össze. A professzor, bár nem Székesfehérvár szülötte volt, de élete és szakmai munkássága alapján igazi fehérvári lett. A város díszpolgára 70 évvel ezelőtt, 1949. január 21-én született. Emléke előtt tisztelegve az önkormányzat támogatásával jelentette meg egyik utolsó írását a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont.

„A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Budai utca (Ady Endre utca)” című kötetet a Városháza Dísztermében hétfőn este mutatták be a professzor gyermekei, barátai, munkatársai és tisztelői körében.

A bemutatón Burján Zsigmond: Az utolsó szó jogán című filmjének egyik részlete idézte fel Siklósi Gyula alakját, gondolatait a városhoz fűződő viszonyáról. A most megjelent új kiadványról Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója elmondta, a szerző 2009-ben vonult nyugdíjba, de kutatásait a továbbiakban is folytatta. Ez a kötet ennek az időszaknak az egyik utolsó munkája, amelyet a betegséggel vívott küzdelem közben, a rá jellemző töretlen kitartással készített el.

A város díszpolgára, Siklósi Gyula nevéhez fűződik többek között az egykori Szigetben, a mai Palotavárosban a Johanniták rendházának, valamint a Szűz Mária prépostsági templomhoz délről csatlakozó kerengő feltárása. Kutatta többek között Fehérvár erődítésrendszerének maradványait, a Budai-kapuhoz vezető híd részleteit, a Törökfürdőt és a Feketehegyen található Árpád-kori nemesi várat. A meglévő adatok alapján rekonstruálta a mai székesegyház helyén álló egykori Szent Péter és Pál templomot. Elképzelésének helyességét a 2018-ban végzett feltárások igazolták is.

Az est zárásaként a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőről volt szó, melyre 26 csapat jelentkezett, és az elkészült bemutatkozó kisfilmek alapján 17 csapat jutott be az elődöntőbe. A hagyományteremtő szándékkal, első ízben meghirdetett vetélkedő elődöntőjét február 22-én, pénteken rendezik meg, amikor városjáró, felfedező játékkal várják a csapatokat a szervezők.

 

(forrás: ÖKK)

 

Eredeti cikk: http://nyolcezer.hu/cikk/helyi_ertek/2019/01/22/

Facebook
YouTube
Instagram