jan 28

Földradaros méréseket végeztek a Palotavárosban

Geofizikai vizsgálat – roncsolásmentes eljárással végzett régészeti munka – zajlott csütörtökön a Palotavárosban, a központi parkban.

– Ez egy földradar. Többcsatornás, úgy is hívják, hogy 3D-s földradar. Ez azt jelenti, hogy egyszerre nem egy, hanem nyolc csatornán mér, nagyon érzékeny képet ad a felszín alatti két-három méteres felületről – mondta el Stibrányi Máté régész. – Jelenleg ez a legfinomabb és legérzékenyebb földradarműszer, amely elérhető.

Kulcsár Mihály, a kutatást felvállaló Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont vezetője lapunknak elmondta, e területen volt egykoron a johanniták rendháza. Itt őrizték az Aranybulla egyik Székesfehérváron maradt példányát. A másikat a királyi bazilikában. A johanniták rendházához tartozó templomban temették el Eufrozinát, III. Béla király édesanyját.

Siklósi Gyula régész 1978 és 1986 között vezetett itt feltárásokat. Kulcsár elmondta, a professzor az épületkomplexumnak hozzávetőleg húsz százalékát tudta feltárni. A mostani kutatás célja az, hogy megvizsgálják a korábban nem érintett részeket. Szeretnék megtudni, hogy a lakótelep-építkezések után maradtak-e még értékelhető maradványok a földben.

Eredeti cikk: https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2022/01/foldradaros-mereseket-vegeztek-a-palotavarosban

Szerző: Majer Tamás

Facebook
YouTube
Instagram